120gbiefstuk(of bijvoorbeeld entrecote, ribeye of ossenhaas, zie tip 1)
½ui
100gwortel
½rode paprika
100gshiitake(zie tip 2)
2lente-ui
100gspinazie
2tenenknoflook
1ei(zie tip 1)
1eetlepelgeroosterd sesamzaad
Marinade biefstuk
1teenknoflook
1eetlepelsojasaus
1theelepelsuiker
1theelepelsesamolie
¼theelepelzwarte peper
Saus
4eetlepelssojasaus
2eetlepelssuiker
1eetlepelsesamolie
⅛theelepelzwarte peper
Dressing Spinazie
1teenknoflook
1theelepelsojasaus
1theelepelsesamolie
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
Wokpan
Kookpan
Vergiet
Voorkom dat uw scherm donker wordt
Instructies
Biefstuk marineren
Snijd de biefstuk in dunne strips en snijd of pers 1 teen knoflook. Doe de biefstuk samen met de knoflook, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel suiker, 1 theelepel sesamolie en ¼ theelepel zwarte peper in een kom. Roer goed door en laat dit marineren in de koelkast totdat het gebakken wordt.
Groenten en saus voorbereiden
Snijd de ui, wortel en paprika in reepjes. Snijd de shiitake in plakjes en de lente-ui in stukken van 5cm. Maak de saus door de saus ingrediënten te mixen in een kommetje totdat al de suiker is opgelost.
Voeg 1 eetlepel saus toe aan de shiitake en roer goed door. Laat dit marineren totdat het gebakken wordt.
Snijd of pers 1 teen knoflook. Breng ondertussen een pan met water aan de kook en blancheer de spinazie voor 30 seconden tot 1 minuut totdat het geslonken is. Haal de spinazie er uit met een schuimspaan en spoel af onder de koude kraan totdat de spinazie koud is. Knijp het overtollige vocht uit de spinazie en snijd in grove stukken. Doe in een grote mix-kom en maak op smaak met de knoflook, 1 theelepel sojasaus en 1 theelepel sesamolie.
Doe de noedels in het kokende water en kook voor 7 minuten. Roer ondertussen een paar keer zodat ze niet aan de pan plakken. Giet de noedels af, spoel ze af onder de koude kraan totdat ze koud zijn en laat uitlekken. Knip of snijd de noedels in grote stukken. Doe ze in een andere kom en maak op smaak met de rest van de saus.
Ingrediënten wokken
Breek het ei en scheid het eiwit en eigeel in 2 kommetjes en klop het eigeel los. Verwarm een wok op laag vuur met een klein scheutje olie. Giet het eigeel in de pan en bak kort aan beide kanten (probeer deze niet te bruinen). Haal uit de pan en laat afkoelen. Doe hetzelfde met het eiwit.
Verhit de wok op hoog vuur met een halve eetlepel olie. Voeg de ui en lente-ui toe en strooi een snufje zout er overheen. Wok deze voor 1-2 minuten totdat de ui wat zachter is geworden. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom bij de spinazie.
Verhit de wok weer en voeg zo nodig een scheutje olie toe. Voeg de wortel toe en wok deze voor 1 minuut. Voeg de paprika en een snufje zout toe en wok voor nog eens 1 minuut. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.
Verhit de wok weer en voeg zo nodig een scheutje olie toe. Voeg de shiitake en biefstuk toe en wok deze een paar minuten totdat shiitake zacht zijn en de biefstuk niet meer roze. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.
Verhit de wok weer en voeg zo nodig een scheutje olie toe. Voeg de noedels toe en wok deze al roerend 3-4 minuten totdat ze doorzichtig en lichtelijk plakken. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.
Serveren
Rol het gebakken eigeel op en snijd in dunne reepjes. Doe hetzelfde met het eiwit. Voeg toe aan de mix-kom.
Mix alle ingrediënten goed door elkaar en strooi het geroosterd sesamzaad er overheen. Proef de japchae en maak zo nodig verder op smaak met sojasaus, suiker, sesamolie, zout en peper.
Serveer als bijgerecht of als hoofdgerecht op een bedje van rijst.
Tips
Als je een vegetarische variant wilt maken, laat de biefstuk weg en voeg meer shiitake toe. Om de japchae vegan te maken, laat ook het ei weg.
Je kunt ook gedroogde shiitake gebruiken. Leg dan 2 grote shiitake in warm water voor 2 tot 3 uur zodat deze weer kunnen rehydrateren.