Ga terug
Hosomaki Sushi

Hosomaki (Maki Sushi) – 3 Verschillende Vullingen

Leer in dit recept hoe je hosomaki maakt met 3 verschillende vullingen: kappa maki met komkommer, sake maki met zalm en kani maki met surimi.
5 van 1 stem
Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 50 minuten
Totaal 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 5 vellen nori
  • ¼ komkommer
  • 75 g zalmfilet
  • 4 sticks surimi
  • 100 ml water
  • 2 theelepels rijstazijn

Sushi rijst

  • 400 g sushi rijst
  • 500 ml water
  • 1 stuk kombu optioneel
  • 4 eetlepels rijstazijn zie tip 1
  • 3 eetlepels suiker
  • 1,5 tl zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Bamboe sushi mat
  • Kookpan (met dikke bodem en goed sluitende deksel)
  • Houten spatel
  • Zeef
  • Kom

Instructies
 

Sushi rijst voorbereiden

  • Doe de sushi rijst in een kom en vul deze onder de kraan met een dun laagje water. Giet dit water meteen weg (zie tip 2). Vul de kom nog een keer met een dun laagje water en giet dit nog een keer meteen weg.
  • Vul de kom nog een keer met een laag water en was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is (2-3 keer, zie tip 3). Giet de rijst met het water door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
  • Pak een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst 20-30 minuten staan om te laten weken.

Ingrediënten voorbereiden

  • Snijd een stuk van 10cm komkommer af. Snijd deze doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd beide helften in strips van 0,5-1cm breed.
  • Verwijder het plastic van de surimi en snijd ze over de lengte doormidden.
  • Snijd de zalm in plakken van 0,5-1cm breed en snijd deze plakken in strips van 0,5-1cm breed.

Sushi rijst koken

  • Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je geen goed sluitende deksel hebt, kun je een theedoek onder de deksel doen om de pan goed af te sluiten. Pas op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.
  • Maak ondertussen de sushi dressing door de rijstazijn, suiker en zout in een pannetje te doen. Verwarm de dressing al roerend op middelmatig vuur totdat alle zout en suiker is opgelost.
  • Als de rijst klaar is met stomen, haal deze uit de pan en schep deze op een plaat of platte kom. Giet de sushi dressing er overheen terwijl de rijst nog heet is.
  • Gebruik een houten of plastic spatel en schep de rijst om en “snijd” onder een hoek door de rijst heen om de sushi dressing te verdelen. Roer de rijst niet door, want dan zullen de rijstkorrels breken en de textuur minder goed zijn.
  • Schep daarna de rijst om en gebruik een waaier of ventilator om de rijst snel af te laten koelen. Blijf door de rijst “snijden” en deze omscheppen totdat de rijst op kamertemperatuur is.

Hosomaki sushi rollen

  • Maak de tezu door in een kommetje 100ml water en 2 theelepels rijstazijn te combineren (zie tip 4).
  • Knip de nori door de helft tussen de brede lijnen in het vel.
  • Leg de bamboe sushi mat met de stokjes zijwaarts en leg een stuk nori er op met de glanzende kant naar beneden.
  • Dip je handen in de tezu en neem een handvol sushi rijst (ongeveer 90g). Spreid de sushi rijst over de nori, maar laat een rand van 1,5-2cm vrij aan de bovenkant.
  • Leg de vulling (komkommer, zalm of surimi) in een strip op de rijst.
  • Til de sushi mat op met je duimen terwijl je de vulling vasthoudt met je vingers. In een beweging, rol de nori en rijst over de vulling heen tot waar de rand van de rijst is (het overgebleven stuk nori steekt nog uit). Trek eventueel het stuk wat je er overheen hebt gevouwen nog iets naar je toe om een strakkere rol te maken.
  • Maak het uitstekende stuk nori lichtelijk nat met de tezu en rol de hosomaki nog een keer door om deze dicht te plakken. Druk de hosomaki goed aan met de mat. Haal nu de hosomaki uit de sushi mat.
  • Herhaal stap 3-7 voor alle maki rollen.

Hosomaki snijden

  • Maak een theedoek vochtig en haal hier je mes aan beide kanten overheen om deze vochtige te maken.
  • Snijd de rol doormidden en maak je mes weer vochtig (je kunt deze tussendoor ook even afspoelen). Snijd beide helften weer in 3 delen.
  • Serveer de hosomaki sushi meteen met wat sojasaus, wasabi en sushi gember.

Tips

  1. Ik gebruik rijstazijn van Mizkan of Sempio. Rijstazijn van Saitaku heeft al suiker toegevoegd. Let hier dus op als je deze gebruikt.
  2. Het water wordt meteen opgenomen door de rijst. Als je de rijst twee keer snel spoelt, zullen de onzuiverheden niet in de rijst trekken.
  3. Het water hoeft niet helemaal helder te zijn. Na 2 of 3 keer wassen, is de rijst voldoende schoon.
  4. Tezu wordt gebruikt om je handen in te dippen zodat de sushi rijst niet aan je vingers plakt.