
Krokante Gebakken Banaan (Pisang Goreng)
Als je op zoek bent naar een heerlijke snack die gemakkelijk te maken is, dan is pisang goreng zeker iets voor jou! Deze gebakken banaan is een populaire snack in Indonesië, maar de meeste kennen hem natuurlijk van de afhaal Chinees. Met slechts een paar ingrediënten, kun je deze heerlijke snack in no-time op tafel zetten. Of je nu op zoek bent naar een tussendoortje, een bijgerecht of een dessert, pisang goreng is een heerlijke traktatie die je zeker moet proberen.
Wat is Pisang Goreng?
Pisang goreng is een populair Indonesisch gerecht dat vaak als snack wordt gegeten. Het bestaat uit stukjes rijpe banaan die zijn gedoopt in een beslag en vervolgens gefrituurd in olie totdat ze goudbruin zijn. Hierdoor krijg je een lekkere knapperige buitenkant met een zachte en zoete banaan aan de binnenkant.
Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij een Indonesische maaltijd, maar kan ook worden gegeten als tussendoortje of als dessert. In Indonesië is het erg makkelijk te verkrijgen op markten en bij straatverkopers. Het is een heerlijke traktatie die niet mag worden gemist bij een bezoek aan Indonesië.

Hele Bananen, Stukken of Schijfjes
Het leuke van dit recept is dat je zelf de verhouding tussen banaan en beslag kan bepalen. Je kunt zo bijvoorbeeld in een keer een hele banaan frituren, maar je kunt hem ook in stukken of kleine schijfjes snijden. Op deze manier heb je natuurlijk veel meer van die lekkere krokante laag bij elk stukje banaan. Probeer eens de verschillen eens uit en kies de beste optie.
Tips Voor een Krokante Korst
Als je een gebakken banaan gaat maken, wil je natuurlijk dat de korst lekker krokant is nadat deze uit de olie komt. Wat je niet wilt, is dat deze binnen een minuut al zacht en vettig is. Ik heb veel geëxperimenteerd met het beslag en heb daarom een aantal tips voor je.
- Hete olie – Zorg er voor dat je olie om te frituren een temperatuur heeft van 180°C. Als de temperatuur lager is, dan zal het beslag de olie opzuigen. Dit zorgt er voor dat de korst zacht en vettig wordt.
- IJskoud water – Het is belangrijk om ijskoud water toe te voegen aan het beslag. Dit zorgt er voor dat er weinig gluten ontstaan tijdens het mixen. Op deze manier wordt de korst mooi licht en krokant.
- Niet te veel roeren – Als je het beslag maakt, roer deze dan niet te veel. Zo ontstaan er ook minder gluten in het beslag en zal deze mooi licht en krokant worden. Het is niet erg als er wat klontjes in het beslag zit.
Gebakken Banaan maken
Om de pisang goreng te maken, moeten we eerst een beslag maken en dan de banaan frituren. Omdat het maken van het beslag en snijden van de banaan weinig tijd kost, verwarm als eerste een pan met zonnebloemolie tot 180°C
Nu gaan we het beslag maken. Doe hiervoor 100g bloem, 2 theelepels bakpoeder en ¼ theelepel zout in een kom en mix dit goed door elkaar. Voeg hier rustig 140ml ijskoud water aan toe en mix dit met een garde tot een dik beslag. Probeer niet te veel te roeren. Het is niet erg als er wat klontjes in zitten.
Voor dit recept gebruik ik 3 rijpe bananen, maar je kunt ook bakbananen gebruiken. Pel deze, snijd elke banaan in 4 stukken.

Haal 4 stukken banaan door het beslag en frituur deze in 3-4 minuten knapperig en lichtbruin. Frituur er niet meer dan 4 tegelijkertijd. Dit zorgt er voor dat de olie niet te ver afkoelt.
Als de banaan klaar is, haal deze uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Serveer de pisang goreng warm met wat poedersuiker, kaneelsuiker, goela djawa of stroop. Smakelijk!

Bewaartips
De pisang goreng is het lekkerste als deze vers is bereid. Maar je kunt ze ook 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje buiten de koelkast. Om ze weer op te warmen, bak ze 10 minuten af in een voorverwarmde oven op 180°C. Zo zijn ze weer lekker krokant en warm.
Meer Zoete Recepten
- Zachte Chinese Sponscake (Ma Lai Gao)
- Kwee Klepon (Indonesische Zoete Balletjes)
- Mango Pudding
- Koreaanse Stoofperen (Baesuk)
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Krokante Gebakken Banaan (Pisang Goreng)
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen (of bakbananen)
- 100 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 140 ml ijskoud water
- Olie om in te frituren
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
- Pan
- Thermometer
- Schuimspaan
Instructies
- Verhit een pan met olie tot 180°C. Zorg er voor dat er genoeg olie in de pan zit zodat de banaan onder kan dompelen.
- Doe de bloem, bakpoeder en zout in een kom en mix dit goed door elkaar met een garde.
- Voeg het water in beetjes toe en mix met een garde tot een dik beslag. Probeer niet te veel te roeren. Het is niet erg als er wat klontjes in het beslag zitten.
- Pel de bananen en snijd elke banaan in 4 stukken.
- Haal de banaan door het beslag en frituur ze in 3-4 minuten knapperig en lichtbruin. Frituur niet meer dan 4 stukken tegelijkertijd zodat de olie niet te ver afkoelt.
- Haal de banaan uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op wat keukenpapier.
- Serveer de pisang goreng warm met wat poedersuiker, kaneelsuiker, goela djawa of stroop.
Tips
- Zorg dat de olie verwarmd is tot 180°C. Dit zorgt er voor dat de bananen goed kunnen frituren en het beslag niet de olie opzuigt. Het korst zou dan zacht en vettig kunnen worden.
- Gebruik ijskoud water om het beslag te maken. Hierdoor ontstaan er minder gluten en ontstaat een mooie lichte en krokante korst.
- Roer niet te veel tijdens het mixen van het beslag. Ook hierdoor ontstaan er minder gluten waardoor een mooie lichte en krokante korst ontstaat.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Eindelijk een fijn basisrecept waarvan het jasje ook krokant is!
Ik heb voor de Molukse variant van dit recept 40ml water vervangen door Sprite.
Graag gedaan! Weet jij toevallig wat voor effect het toevoegen van Sprite heeft? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Mijn eerste recept van KokenMetMaarten, en meteen een voltreffer!
Eindelijk een simpel recept voor een lekker krokant gebakken banaan.
Ik heb de bananen geserveerd met kaneelsuiker (gemakkelijke zelf te maken: kristalsuiker mengen met kaneelpoeder) en een bolletje roomijs, altijd blije gezichten aan tafel 🙂
Wat leuk dat er zo’n mooi dessert van gemaakt hebt. Fijn dat iedereen lekker gegeten heeft!
Selamat Maarten, eindelijk een recept van pisang goreng in een krokant jasje, héérlijk!
Dankjewel! Ik ben een tijdje op bezig geweest met een goed beslag te maken. Mooi om te horen dat het ook bij jou goed gelukt is!