Ga terug
Dashi

Zelf Dashi Maken (Japanse Bouillon)

Dashi is de basis voor Japans koken. Leer hier hoe je makkelijk zelf deze bouillon kunt maken.
5 van 1 stem
Bereiding 20 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Ingrediƫnt
Keuken Japans
Porties 1 liter

Ingrediƫnten
  

Awase dashi

  • 1 L water
  • 1 stuk kombu (ongeveer 10 gram)
  • 10 g bonitovlokken (katsuobushi)

Shiitake en Kombu dashi

  • 1 L water
  • 1 stuk kombu (ongeveer 10 gram)
  • 3 gedroogde shiitake

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Soeppan
  • Zeef
  • Kaasdoek
  • Schuimspaan

Instructies
 

Awase dashi

  • Vul een pan met het water leg hier de kombu in. Laat dit staan voor minstens 30 minuten, maar het liefste een aantal uur tot een nacht. Zo kunnen de smaken van de kombu al in het water trekken.
  • Zet de pan op middelmatig vuur en breng het water rustig aan de kook gedurende 10 minuten. Laat de dashi niet koken. Als er wat schuim ontstaat, schep dit er af met een schuimspaan. Net voordat het kookt, haal je de kombu uit het water.
  • Breng de dashi aan de kook. Voeg de bonitovlokken toe en laat dit 30 seconden tot 1 minuut meekoken.
  • Zet het vuur uit en laat het geheel nog 10 minuten staan.
  • Leg een zeef met keukenpapier of kaasdoek in een grote kom of pan. Giet de dashi hier doorheen om deze te filteren. Druk met een lepel al het vocht uit de bonitovlokken.

Shiitake en Kombu dashi

  • Vul een pan met het water en leg hier de kombu en shiitake in. Laat dit staan voor minstens 30 minuten, maar het liefste een aantal uur tot een nacht. Dit om de shiitake en kombu te laten rehydrateren en de smaken in het water laten trekken.
  • Zet de pan op middelmatig vuur en breng het water rustig aan de kook gedurende 10 minuten. Laat de dashi niet koken. Als er wat schuim ontstaat, schep dit er af met een schuimspaan. Net voordat het kookt, haal je de kombu en shiitake uit het water.
  • Leg een zeef met keukenpapier of kaasdoek in een grote kom of pan. Giet de dashi hier doorheen om deze te filteren. Laat de shiitake even afkoelen en knijp al het vocht er uit.

Tips

  1. Laat de kombu niet doorkoken. De dashi kan dan wat bitter worden.
  2. Door het schuim van de dashi af te scheppen, zal een schonere smaak ontstaan.