Ga terug
+ servings
Onigiri

Onigiri (Japanse rijstballen)

Onigiri is natuurlijk erg bekend van onder andere Pokémon en andere anime. Met dit recept maak je deze Japanse snack makkelijk zelf thuis.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Rusttijd 20 minuten
Totaal 1 uur 10 minuten
Gang Snack
Keuken Japans
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

  • 250 g sushi rijst
  • 400 ml water
  • 1 vel nori
  • Zout
  • Sesamzaad (optioneel)
  • Furikake (optioneel, Japanse kruidenmengsel)

Vulling

  • 70 g tonijn (op water)
  • 2 eetlepels Japanse mayonaise
  • 1 theelepel sojasaus

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Rijst koken

  • Doe de rijst in een kom en vul de kom met een dun laagje water. Was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is. Giet de rijst met het water door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
  • Pak een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst 20-30 minuten staan om te laten weken.
  • Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je geen goed sluitende deksel hebt, kun je een theedoek onder de deksel doen om de pan goed af te sluiten. Pas op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.
  • Na het stomen, schep de rijst op een platte kom en laat deze iets afkoelen. Schep ondertussen de rijst rustig door met een spatel om deze iets luchtiger te maken.
  • Dek de rijst af met een vochtige theedoek zodat deze niet uitdroogt.

Vulling maken

  • Giet de tonijn af en laat het even uitlekken.
  • Meng in een kommetje de tonijn, mayonaise en sojasaus. Proef even en maak zo nodig verder op smaak.

Onigiri vormen

  • Vul een kommetje met wat water en ander kommetje met wat zout. Knip de nori in repen van 3 cm breed en knip deze een keer doormidden.
  • Maak je handen nat en dip een aantal vingers in het zout zodat er een snufje zout aan zit. Wrijf dit in je handen zodat het zout goed verdeeld over je handen zit.
  • Neem een handje rijst (ongeveer 1-2 volle eetlepels) en spreid dit uit over je hand. Maak een kuiltje in het midden en leg een theelepel vulling hier in. Vouw de rijst van de buitenkant naar binnen over de vulling heen. Druk de rijst nu een beetje aan zodat het goed aan elkaar blijft plakken.
  • Vorm de rijst nu in een mooie driehoek met je handen. Deze mag redelijk dik zijn. Druk niet te hard, want je wilt dan de rijst luchtig blijft.
  • Vouw nu een reep nori om de onderkant en strooi er eventueel nog wat sesamzaad of furikake overheen. De onigiri is nu klaar.

Tips

  • De nori zal snel zacht worden als deze om de onigiri is gevouwen. Als je de onigiri wilt bewaren en knapperige nori wilt hebben, vouw deze er pas omheen als je ze eet.