
Miso Aubergine uit de Wok
Miso en aubergine is een geweldige combinatie. Doordat de aubergine bijna werkt als een spons neemt deze de hartige smaken van de miso op. Hierdoor krijg je aubergine met een heerlijke zachte structuur die helemaal smaakt naar miso. Dit gerecht is makkelijk te maken in 15 minuten.

Welke Miso Gebruiken
Driekwart van de Japanners eet miso een keer per dag. Doordat het zo veel gegeten wordt, zijn er ook veel verschillende soorten miso. Vaak worden deze gesorteerd op hun kleur zoals een witte miso en rode miso, maar er zijn veel verschillen in smaken tussen soorten en merken.
De kleur van de miso wordt bepaald door de lengte van de fermentatie. Een witte miso heeft een korte fermentatietijd van 3-6 maanden en is daarom ook milder en zoeter. Een rode miso is gefermenteerd voor 1-1,5 jaar en daardoor sterker van smaak. Ook heeft hij daardoor een notige en rokerige smaak.
Voor dit gerecht maakt het niet uit welke type miso je gebruikt. In dit recept gebruik ik een witte miso, omdat ik die nog in huis had. Ik raad aan om bij dit gerecht lekker te gaan expimenteren met verschillende soorten miso. Als je bijvoorbeeld een rode miso hebt staan, zal de smaak wat intenser zijn dan met een witte miso. Maar probeer ook eens verschillende merken voor een andere smaak.

Aubergine Pekelen
Over het algemeen wordt een aubergine voor de bereiding ingelegd in het zout. Dit wordt vaak gedaan om de aubergine minder bitter te maken, maar dit heeft voor ons weinig effect. De aubergines die wij eten zijn niet heel bitter. Door het pekelen kan de structuur wel veranderen. De aubergine wordt dan veel romeriger en minder vezelig.
In dit recept, pekel ik de aubergine niet, omdat deze stap redelijk veel tijd kost en het verschil in eindresultaat is niet vrij groot. Als je houdt van een zachtere structuur in je aubergine kun je deze pekelen. Strooi hiervoor zout over de gesneden aubergine en laat dit minstens 30 minuten maar het liefste 60 tot 90 minuten staan. Spoel de aubergine daarna af en dep deze droog. Nu kun je deze bakken zoals je wilt.

Gewokte Miso Aubergine maken
Om deze gewokte miso aubergine te maken, begin je met de aubergine in blokjes te snijden. Snijd ook een lente-ui in dunne ringetjes en rasp 2,5 cm gember. Om de saus te maken, meng je de geraspte gember met 2 theelepels witte miso, 1 eetlepel sake, 1 eetlepel mirin en 1 theelepel sojasaus.

Verhit nu een pan met een eetlepel olie op middelmatig vuur. Bak hier de aubergine in voor 3-4 minuten. Na 3-4 minuten zal deze een mooie bruine kleur hebben. Zet het vuur laag en giet de saus er overheen. Deze zal vrij snel indikken. Roer de saus door de aubergine heen totdat deze is ingedikt. Zet dan meteen het vuur uit, want de miso kan snel verbranden.

Giet als laatste 1 theelepel sesamolie er overheen en serveer meteen met de lente-ui.
Bewaartips
Deze gewokte miso aubergine is het lekkerste om vers te eten. Hij kan 3 dagen in een afgesloten bakje bewaard worden in de koelkast, maar de smaak en structuur zullen niet meer zo lekker zijn. Hij kan weer opgewarmd worden in de magnetron.
Meer Japanse Recepten
- Miso Soep met Tofu
- Yaki Udon met Buikspek en Shiitake
- Oyakodon (Kip en Ei Rijstbowl)
- Ramen Ei (Ajitsuke Tamago)

Miso Aubergine uit de Wok
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 lente-ui
- 2,5 cm gember
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepels witte miso
- 1 eetlepel sake
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel sojasaus
- 1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Snijd de aubergine in blokjes. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en rasp de gember. Mix de miso, sake, mirin, sojasaus en gember in een kommetje.
- Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelmatig vuur. Bak hier de aubergine in voor 3-4 minuten totdat deze mooi bruin is.
- Zet het vuur laag en giet de saus over de aubergine. Deze zal snel indikken. Roer de saus door de aubergine en zet het vuur uit als de saus is ingedikt. De miso kan anders snel verbranden.
- Giet de sesamolie over de aubergine en serveer meteen met de lente-ui.
Tips
- Experimenteer eens met verschillende soorten miso. Deze kunnen veel verschillende smaken opleveren. Een rode miso heeft bijvoorbeeld een notige en rokerige smaak.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties